*

Marianna

Aflevering 4: Gaat Marianna op zoek naar haar biologische moeder?

Inhoud pagina

– Uitzending
Beste adviezen
Adviseurs
Verder lezen

Het dilemma

Marianna twijfelt al jaren of ze op zoek zal gaan naar haar biologische moeder in Indonesië. Haar adoptieouders zijn overleden en sindsdien is ze steeds nieuwsgieriger geworden naar haar afkomst. Maar wat als haar moeder niks om haar blijkt te geven? Zal ze op zoek gaan naar haar biologische moeder, met alle risico’s van dien? Of kan ze rust vinden zonder haar biologische familie op te sporen?

Bekijk de uitzending

De beste adviezen van de kijker

In de week voor de uitzending konden bezoekers van de website advies geven bij dit dilemma. Zij vonden dit de beste vijf adviezen:

[vc_socad_top post_id=”672. Ga ik op zoek naar mijn biologische moeder?” limit=”5″]

De adviseurs in de uitzending

Marjan-1

Marjan van der Hoofd
“Ik heb tien jaar geleden mijn biologische moeder ontmoet en bezoek haar nog elk jaar in Indonesië. Ik wil aan Marianna meegeven: start de zoektocht voor het te laat is.”

Marjan is te bereiken via geadopteerdzijn@hotmail.com

Marno-1

Marno Duursma
“Mijn ervaring met de ontmoeting van mijn biologische moeder viel mij heel erg tegen. Alsof je een vreemde in de supermarkt knuffelt. Zo had ik het niet verwacht. Toch wil ik Marianna meegeven: ga op zoek, ga je moeder vinden. Neem de stap, want uiteindelijk zal dat je meer rust geven.”

Marno schreef het boek Gevangen in onvoorwaardelijke liefde.

chris-1

Chris Tie
“Een zoektocht kan Marianna misschien wel wat rust kan geven. Het is waarschijnlijk niet dé oplossing maar geeft haar wel een antwoord op de vraag of ze er überhaupt mag zijn.”

Meer over Chris Tie

Inze-1

Inze Teurlins
“Wat ik aan Marianna mee wil geven is dat zoeken niet zaligmakend is. Ook zonder te zoeken en te vinden kan je heel erg gelukkig worden. Ik had een kans om mijn biologische familie te ontmoeten, maar ik heb het niet gedaan. Toch heb ik een fantastisch leven.”

Verder lezen over dit thema?

Hoe zoek ik naar mijn biologische ouders?
Het Nationaal Archief geeft tips voor welke bronnen je kan raadplegen om je biologische ouders te vinden.

Stichting Adoptievoorzieningen
De Stichting Adoptievoorzieningen is de landelijke organisatie die voorlichting, voorbereiding en nazorg op het gebied van adoptie in samenhang aanbiedt. In opdracht van het ministerie van Veiligheid & Justitie verzorgt zij de voorbereidingsbijeenkomsten die deel uitmaken van de adoptieprocedure.

Stichting Interlandelijk Geadopteerden (SiG)
Landelijke belangenorganisatie voor geadopteerden ongeacht land van herkomst. Klik hier voor een website of like hun besloten Facebookgroep.

FIOM
FIOM vindt dat iedereen de keuze moet kunnen maken om op zoek te gaan naar biologische familie en afstammingsinformatie. Ze helpt mensen bij die zoektocht.

ADOC – AdoptieDriehoek OnderzoeksCentrum
Kenniscentrum voor Adoptie en Pleegzorg

Prof. dr. Femmie Juffer
Het boek Adoptiekinderen (2006) is geschreven om adoptieouders te helpen met de specifieke opvoedingsvragen die opkomen bij de adoptie van een kind uit een andere cultuur. Femmie Juffer is mede-oprichter ADOC en bijzonder hoogleraar Studie van Adopties aan de Universiteit van Leiden.

Cornelie van Well
Cornelie van Well schreef het boek Geadopteerd, en dan? Het zijn persoonlijke verhalen van geadopteerden, afstandmoeders en adoptieouders.

Marina van Dongen
Marina van Dongen schreef het boek De Adoptiemonologen (2013) waarin Liesbeth List, schrijver Stephan Sanders, cabaretier Daniël Arends en harpiste Lavinia Meijer en nog 27 anderen vertellen wat hun adoptie betekende voor hun leven.

Het adoptiekabinet
Melanie Luchtenveld ontwierp het adoptiekabinet. Een speciale plek waar geadopteerden hun verhaal veilig kunnen opbergen.