*

Kees en Margreet

Aflevering 1: Gehandicapt zoontje uit huis plaatsen?

Inhoud pagina

– Uitzending
Beste adviezen
Adviseurs
Verder lezen

Het dilemma

Als gevolg van een auto-ongeluk is het 5-jarige zoontje van Kees en Margreet ernstig gehandicapt. De afgelopen jaren hebben zij al hun energie gestoken in zijn verzorging, maar daardoor zijn ze nu vrijwel opgebrand. Kunnen ze het over hun hart verkrijgen om hem op zo’n jonge leeftijd in een instelling te plaatsen? Of moeten ze alles op alles zetten om hem thuis te houden?

Bekijk de uitzending

De beste adviezen van de kijker

In de week voor de uitzending konden bezoekers van de website advies geven bij dit dilemma. Zij vonden dit de beste vijf adviezen:

[vc_socad_top post_id=”308. Gehandicapte zoontje in instelling” limit=”5″]

De adviseurs in de uitzending

stefanie

Stefanie is draagster van het erfelijke borstkankergen, en heeft haar borsten en eierstokken preventief laten amputeren. Al is Stefanie draagster van een andere erfelijke ziekte dan Laura, ook zij stond voor de vraag: word ik zwanger via de natuurlijke weg of via embryoselectie?

Lindsay

Ook Lindsay is draagster van het erfelijke borstkankergen. Haar borsten zijn geamputeerd, en rond haar 35e zal ze haar eierstokken laten verwijderen om te voorkomen dat daar een tumor ontstaan. Lindsay is moeder van een zoon van 10 weken. Ze stond vóór haar zwangerschap voor hetzelfde dilemma als Laura nu.

Ricco

Ricco lijdt, net als Laura, aan de erfelijke darmziekte FAP. Hij was één van de jongste patiënten ooit bij wie de dikke darm werd verwijderd: op zijn zesde jaar. Toen hij 21 was, moest hij opnieuw een zware operatie ondergaan. Daarna is hij nooit meer de oude geworden.

Phillis

Phillis Lakeman is klinisch geneticus in het AMC-ziekenhuis. Ze helpt patiënten bij het maken van een keus m.b.t. embryoselectie. Kiest een stel voor embryoselectie, dan begeleidt ze hen gedurende het traject dat daar op volgt.

Verder lezen over dit thema?

De ziekte FAP
Lees meer over de erfelijke dikkedarmkanker (FAP) op de website kankerwiehelpt.nl of op de website van de Maag Lever Darm Stichting.

Patiëntenvereniging
Freya is een patiëntenvereniging die mensen met vruchtbaarheidsproblemen ondersteunt door middel van belangenbehartiging, informatievoorziening en lotgenotencontact.

Stichting Lync Polyposis
Stichting Lynch Polyposis wil de kennis en bewustwording vergroten rondom het Lynch-syndroom en Polyposis. De syndromen zijn beide erfelijke aandoeningen waarbij er een verhoogde kans is op darmkanker en andere kankers.