*

Laura en Vince

Wel of geen embryonale selectie?

INHOUD PAGINA

HET DILEMMA VAN LAURA & VINCE

Laura heeft erfelijke darmkanker en wil graag kinderen met haar vriend Vince. Met behulp van embryoselectie kan ze voorkomen dat ze de ziekte doorgeeft aan haar kinderen. Maar daarbij worden embryo’s weggegooid en daar heeft Laura grote moeite mee. Moet ze daarom via de natuurlijke weg kinderen krijgen en accepteren dat haar kinderen dezelfde ziekte krijgen als zij?

DE BESTE VAN UW ADVIEZEN

Over de top 5

In de week voor de uitzending konden bezoekers van de website advies geven bij dit dilemma. Zij vonden dit de beste vijf adviezen.
[vc_socad_top post_id=”417. Met embryoselectie erfelijke ziekte voorkomen” limit=”5″]

DE ADVISEURS IN DEZE UITZENDING

Dit zijn de adviseurs die Laura & Vince adviseerden tijdens de uitzending. Ze doen dit op basis van hun eigen ervaring of vanuit expertise.

icon
icon

Stefanie is draagster van het erfelijke borstkankergen, en heeft haar borsten en eierstokken preventief laten amputeren. Ook zij stond voor de vraag: word ik zwanger via de natuurlijke weg of via embryoselectie?
icon
icon

Ook Lindsay is draagster van het erfelijke borstkankergen. Haar borsten zijn geamputeerd, en rond haar 35e zal ze haar eierstokken laten verwijderen om te voorkomen dat daar een tumor ontstaan. Lindsay is moeder van een zoon van 10 weken. Ze stond vóór haar zwangerschap voor hetzelfde dilemma.
icon
icon

Ricco lijdt ook aan de erfelijke darmziekte FAP. Hij was één van de jongste patiënten ooit bij wie de dikke darm werd verwijderd: op zijn zesde jaar. Toen hij 21 was, moest hij opnieuw een zware operatie ondergaan. Daarna is hij nooit meer de oude geworden
icon
icon

Phillis is klinisch geneticus in het AMC-ziekenhuis. Ze helpt patiënten bij het maken van een keus m.b.t. embryoselectie. Kiest een stel voor embryoselectie, dan begeleidt ze hen gedurende het traject dat daar op volgt.

VERDER LEZEN OVER DIT THEMA

De ziekte FAP
Lees meer over de erfelijke dikkedarmkanker (FAP) op de website kankerwiehelpt.nl of op de website van de Maag Lever Darm Stichting.

Patiëntenvereniging
Freya is een patiëntenvereniging die mensen met vruchtbaarheidsproblemen ondersteunt door middel van belangenbehartiging, informatievoorziening en lotgenotencontact.

Stichting Lync Polyposis
Stichting Lynch Polyposis wil de kennis en bewustwording vergroten rondom het Lynch-syndroom en Polyposis. De syndromen zijn beide erfelijke aandoeningen waarbij er een verhoogde kans is op darmkanker en andere kankers.